(Live @ de Roode Bioscoop) - 7 mei 2023 - Haarlemmerplein 7 Amsterdam

#Doping. Hard gaan op pillen. Hoe werkt doping en werkt het eigenlijk wel? Is er een geneesmiddel tegen langzaam fietsen? Hoogleraar Adam Cohen (oprichter CHDR) is de meest gezaghebbende expert van Nederland op het gebied van medicijnen en drugs en was betrokken bij baanbrekend AIDS-onderzoek. Eindelijk leren we alles over doping! (Reserveren aangeraden). 

De cartoon voor deze editie is van de kunstenaar Argibald (Willem Bentvelzen)

(Live @ de Roode Bioscoop) - 18 juni 2023 - Haarlemmerplein 7 Amsterdam

#Sex. Wat moeten we toch aan met onze seksualiteit? Leila Lambrechts en Anne Siemons (KU Leuven) zitten er op! Ze zijn wereldberoemd als Seksuologen met twee en komen eventjes al uw taboes over seksualiteit, intimiteit en relaties doorbreken. Eindelijk leren we alles over seks.
 
De cartoon voor deze editie is van de kunstenaar Argibald (Willem Bentvelzen).

8 maart 2020

Sunday Assembly Amsterdam @de Balie


Wat gebeurt er als we onze gekken vrijlaten? Elio Baldi is docent van het jaar bij de UvA (Romaanse taal en Cultuur) en vertelt ons over Franco Basaglia, die in Italië opperde om de gekkenhuizen te sluiten en de daad bij het woord voegde. — bij De Balie.

3 mei 2020

Sunday Assembly Amsterdam #Inclusiviteit



Hoe gaan we om met dikke vrouwen en diversiteit op de werkvloer? Dide Van Eck promoveert in Nijmegen op seksisme, fatshaming en diversiteit met name bij traditionele beroepen. Van Eck maakt ook graag de link naar "poetic inquiry" in haar onderzoek en leert ons eindelijk alles over inclusiviteit! — bij De Balie.


4 oktober 2020

Sunday Assembly Amsterdam #Polarisatie


Polariseren we de pan uit? Neurowetenschapper en auteur Jeroen van Baar (www.jeroenvanbaar.nl) schreef het prachtboek “de prestatiegeneratie” en promoveerde op het maken van morele keuzes. Van Baar vertelt over onderzoek dat hij in de VS doet naar polarisatie. — bij De Balie.


Brekend nieuws!

Sunday Assembly Amsterdam vanaf 2020 in de Balie

 We worden allemaal wereldberoemd! Ons nieuwe seizoen is gewoon zomaar eventjes op het allerbelangrijkste en coolste podium van Amsterdam - nee van Nederland - nee van de hele wereld! Zijn we een vogel? Zijn we een vliegtuig? Willen we naar De Balie dan gaan we naar de Balie! Dus reserveert allemaal snel voor Sunday Assembly 1: #Stress of Sunday Assembly 2 #Gekte of gewoon meteen voor het hele seizoen! YOLO!

7 april 2019

Sunday Assembly Amsterdam #Taal

Onze taal maakt ons mens, maar hoe klinken we en waarom? Hoe hebben we onze taal geleerd? Hoe maken we contact? Waarom leggen we accenten? Hoogleraar Marc van Oostendorp is fonoloog en taalkundige. Hij sprak zo mooi over zijn vreemde vakgebied vorig jaar dat we een gat in de lucht sprongen toen hij opnieuw een lezing wou komen geven. Van Oostendorp is niet alleen onze favoriete fonoloog, maar schrijft ook voor OnzeTaal, NRC en deed allerlei prachtoptredens in “de media”.

3 februari 2019 #Liefde

Klazien Schaap is flirtcoach en wereldberoemd van Love Hacks. Klazien helpt (vooral) mannen om hun droomvrouw te vinden en "het mysterie" van de vrouw te ontrafelen.

Wat moeten we toch doen om eindelijk te kunnen baden in een overdaad van liefde, aandacht en leuke dates? Klazien leert ons alles over (zelf)liefde en relaties. 


2 December 2018 

Sunday Assembly 3 #STRESS

Thijs Launspach (1988) is psycholoog, schrijver en trainer. Thijs wordt gezien als de expert in Nederland op het gebied van millennials en burn-out. Hij schreef hierover twee boeken: Het Millennial Manifest (2017) en Quarterlife (2012).  Thijs doceert aan de opleiding Psychologie van de UvA en is mede-eigenaar van het Rustburo.


7 oktober 2018 

Sunday Assembly 1 #Familie


#Familie
. Onderzoeker en verteller Wouter Blacquière is De 18 Minuten Man en  leert ons eindelijk wat familie betekent aan de hand van de Chinese filosoof Confucius. Conficius zijn ideeën over familiaire relaties raken aan de samenleving als geheel, het karakter van de mens, onderwijs, literatuur en geschiedenis. Wat wilt u nog meer?

Meer info.

2 februari 2020

Sunday Assembly Amsterdam @de Balie

#Stress. Welke invloed heeft stress op onze hersenen? Hoe ontsnappen we aan de burn-out epidemie? Wat kunnen we doen om nieuwe hersenverbindingen aan te gaan en stress te verminderen? Esther van Duin (www.mindlife.nl) is recent gepromoveerd in de neurowetenschappen en leert ons eindelijk alles over stress!

afbeelding: Joskaas Worst

5 april 2020

Sunday Assembly Amsterdam #Pillen


Wat is er toch mis met onze pillen? Hoogleraar Adam Cohen (oprichter CHDR) is de meest gezaghebbende expert van Nederland op het gebied van medicijnen en drugs en was betrokken bij baanbrekend AIDS-onderzoek. Eindelijk leren we alles over pillen! — bij De Balie.



6 september 2020

Sunday Assembly Amsterdam #EHBO


Wat moeten we doen om elkaar te helpen bij een ongeluk? Flore Fanoy- van Waveren traint EHBO’ers in de kinderopvang en andere bedrijven. Ze geeft ons de allerbelangrijkste tips en trucs om elkaar te redden bij een ongeval. — bij De Balie.



1 november 2020

Sunday Assembly Amsterdam #Evenwicht


Is de wereld om ons heen in evenwicht? Jan van Maarseveen (docent van het jaar, DWDD, Universiteit van Nederland) is hoogleraar Scheikunde bij de UvA en goochelt baanbrekend met moleculen en stikstof. Van Maarseveen is een veelgeprezen spreker en auteur en leert ons alles over evenwicht in de natuur.


Afbeelding: Joskaas Worst 

2 juni 2019

Sunday Assembly Amsterdam #De Toekomst van werk

Hoe werken we in de toekomst? Waar gaat het toch heen met de wereld? Hoe voorspellen we onze toekomst? Justien Marseille is wereldberoemd van het door haar opgerichte Future Institute dat zich richt op visie- en strategie ontwikkeling. Binnen het Kenniscentrum Creating 010 van de Hogeschool Rotterdam onderzoekt ze de hoe de toekomst voorspelbaar gemaakt kan worden door een koppeling van een intuïtieve en een data gedreven aanpak. Eindelijk leren we alles over "signalen van verandering" rondom de toekomst van werk.


3 maart 2019

Sunday Assembly Amsterdam #Te veel


Hoe om te gaan met verleiding, keuzevrijheid en zelfbeschikking op het gebied van (te veel) eten? Casper van Olden zit er op, want hij promoveert in de vasculaire geneeskunde op het Amsterdam UMC - Locatie AMC en doet onderzoek naar waarom mensen met obesitas insuline resistentie ontwikkelen.

 Casper leert ons alles over hoe het nu eigenlijk echt zit met te veel eten!


6 januari 2019 Sunday Assembly 4 #Health Economics

Waarom zijn hoger geschoolde individuen gezonder dan lager opgeleiden? Waarom roken rijke mensen minder? Wat is het effect van overheidsbeleid op onderwijs en gezondheid?

Hans van Kippersluis houdt zich vanuit de Erasmus University Rotterdam- Health economics bezig met onderzoek naar het samenspel tussen genen en het milieu bij het produceren van ongelijkheden in onderwijs en gezondheidsuitkomsten.         

4 november 2018 

Sunday Assembly 2 #DNA


DNA, dat is iets met genen, ofzo, toch? Dat klopt, maar DNA-moleculen zijn tegelijkertijd als een draaiorgel, een nanomachine en een wenteltrap in één. Marc van Mil, docent biomedische genetica en onderwijsinnovator bij de opleiding Biomedische Wetenschappen aan de UU won in 2017 de landelijke Docent van het Jaar verkiezing voor het Hoger Onderwijs en leert ons alles over DNA.

3 juni 2018 

Sunday Assembly 10 #Waanzin 

Kan kunst iets wat alledaagse taal niet kan? Wat leren we van de creatieve expressies van mensen met een psychiatrische diagnose? Begrijpen we onze eigen waanzin? Filosofe Linde Van Schuppen promoveert in Nijmegen op schizofrenie en taal. Linde onderzoekt nieuwe manieren om te communiceren over ervaringen die niet in woorden zijn te vatten en leert ons alles over waanzin, kunst en taal.

Meer info.

6 mei 2018 

Sunday Assembly 9#Socrates


#Socrates. Wat kan onze tijd leren van Socrates en het socratisch gesprek? Hoe kunnen we ons zelf onderzoeken? Hoe weten we wat we allemaal niet weten? Moeten we vertrouwen op autoriteit? Onderzoeker en verteller Wouter Blacquière is De 18 Minuten Man en vertelt verhalen van 18 minuten over “boeiende mensen, gebeurtenissen en ideeën” en leert ons eindelijk alles over Socrates!

8 april 2018 

Sunday Assembly 8#Hersengroei


#Hersengroei. Hoe leren onze hersenen? Groeien onze hersenen als we ouder worden? Wanneer zijn de hersenen uitontwikkeld? Hoe blijven onze hersens gezond? Rachel Brouwer is wiskundige en neurowetenschapper. Ze onderzoekt de hersenontwikkeling bij het UMC Utrecht. We leren kortom eindelijk eens alles over ons brein!

4 maart 2018 

Sunday Assembly 7#Framing

#Framing. Hoe kijken we naar de grote problemen van onze tijd? Wat is het verband tussen mediaberichtgeving en publieke kennis en percepties? Welke frames gebruiken onze media? Mirjam Vossen is journalist en media-onderzoeker. Ze schrijft over thema’s als framing, mediabeeldvorming en ontwikkelingssamenwerking ondermeer in de Volkskrant, het AD en de Dikke Blauwe. Vossen promoveerde recent op “de framing van mondiale armoede” aan de Universiteit Nijmegen en de Universiteit Leuven en is verbonden aan World’s Best News Nederland.

4 februari 2018 

Sunday Assembly 6 #De waarheid

#De waarheid. Hoe kunnen we de waarheid weten? Is wetenschap een mening? Hoe kunnen we dingen beter weten? Is in een Bayesiaanse analyse data – statistisch bezien – eigenlijk niet hartstikke circulair? Wat betekent dat in hemelsnaam? 

Alleen Kees Mulder weet de echte antwoorden op deze vragen. Kees Mulder is namelijk – behalve – Kees Mulder ook promovendus in de ‘circulaire statistiek’ bij de Universiteit Utrecht. Regelmatig werd hij al bezongen door onze eigen Lisa Marie, maar nu eindelijk op het podium in Amsterdam: Kees Mulder. Dus bak een taart en tot dan!

7 januari 2018 

Sunday Assembly 5 #Emoties


#Emoties. Wat moeten we toch aan met onze gevoelens? Waarom zijn we bang voor emoties? Wanneer zijn emoties behulpzaam en wanneer zitten ze ons in de weg? Hoe beïnvloeden ze ons gedrag? Robin Glerum is niet alleen wereldberoemd als onze eigen “Reflectie Robin”, maar hij “zit er op” als psychotherapeut / neuropsycholoog bij het Hersencentrum waar hij tekent voor “psycho-analytische, systeem therapeutische, mindfulness-based en cognitief gedragstherapeutische inzichten en technieken en EMDR.” Dat was toevallig precies wat we nodig hadden om 2018 te overleven. Dus bak een taart en tot dan!